Kırık Haritası

Omurga Kırıkları

Omurgamız 33 omurun üst üste sıralanması ile oluşan bir zincirdir. Bu omurların 7 adedi boyunda (servikal), 12 tanesi sırtta (torakal), 5 tanesi de belde (lomber) olup birbirlerine disklerle bağlıdır.
Devamını oku

Ön Kol Kırıkları

Dirsek ve el bileği arasındaki iki kemikten içte olana Ulna, dışta olana ise Radius adı verilir. Genellikle bu iki kemik birlikte kırılır. Çocukluk çağında bu kemiklerin kırık sonrası düzeltilip alçılanması mümkündür. Erişkin dönemde ameliyatla düzeltilip tespit edilmeleri gerekir. Tespit kemik  içi çiviler ya da plak vida sistemleri ile yapılabilir. 

Kalça Kırıkları

Kalça eklemi, leğen kemiğinin (pelvis) bir parçası olan asetebulum ile uyluk kemiğinin (Femur) baş kısmı arasındadır.
Devamını oku

Uyluk Bölgesi Kırıkları

Uyluk kemiği (Femur) vücudun en büyük ve güçlü kemiğidir. Kırılması için de büyük bir enerji gerektirir.
Devamını oku

Diz Bölgesi Kırıkları

Diz eklemi uyluk (Femur) kemiği ile baldır (Kaval/Tibia) kemiği arasındaki eklemdir. Vücudun büyük ağrılığı bu ekleme biner.
Devamını oku

Omuz Bölgesi Kırıkları

Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Kırıklar sonrasında bu hareket açıklığını korumak amaçlanır. Omzumuzdan dirseğimize kadar uzanan kemiğe ‘humerus’ adı verilir.
Devamını oku

Dirsek Bölgesi Kırıkları

Dirsek bölgesinde üç tane kemik birbiri ile eklem yapar.  Humerus dediğimiz üst kol kemiğinin alt kısmı, ön kol kemikleri olan Radius’un başı ve Ulna’nın olekranonu ile dirsek bölgesinde eklemleşir.
Devamını oku

Leğen Kemiği (Pelvis) Kırıkları

Pelvis kemiği vücudumuzun ortasında, gövde ve ayaklar arasında yer alan bir kavşak noktasıdır.  Aynı zamanda içerisindeki organlar için koruyucu bir görev yapar.
Devamını oku

El ve El Bileği Kırıkları

El bileği Radius ve Ulna kemikleri ile eklem yapan sekiz adet ufak kemikçikten oluşmuştur. Radius kemiğinin el bileği bölgesindeki kırığı genellikle açık el üzerine düşme ile oluşur.
Devamını oku

Baldır Bölgesi Kırıkları

Baldır bölgesine iki kemik yer alır. Kaval kemiği olarak bilinen ‘Tibia’ ve baldır kemiği olarak bilinen ‘Fibula’ yan yana durarak sağlam bir yapı oluşturur.
Devamını oku

Ayak ve Ayak Bileği Kırıkları

Kaval kemiğinin (tibia) ayak bileği eklemine dahil olan alt kısmının kırıklarına plafond kırıkları denilir. Bu bölgede kırık genellikle yüksekten düşme ile oluşur.
Devamını oku

Kırık Kaynaması ve Destek Tedaviler

Kırık sonrası iyileşmesi dönemi, yaralanmanın doğasına ve boyutuna, kırık tespitinin sağlamlığına ve biyolojik süreçlere bağlı olarak şekillenir.
Devamını oku

Kırık Riski Ne Zaman Artar?

Kırık açısından en riskli durum kemik erimesi yani osteoporoz oluşumudur. 65 yaş üzerinde ve kadın cinsiyette olmak kemik erimesine bağlı kırık oluşumu açısından yüksek riskli grubu oluşturur. Yaş ve cinsiyetin yanı sıra osteoporotik kırık riskini arttıran diğer risk faktörleri arasında dengesiz beslenme, vitamin, mineral, besin noksanlıkları, sigara, alkol, kafein, erken menopoz, emilim bozuklukları, otoimmün hastalıklar, ince kemik yapısı, beyaz ırk veya Asya ırklarından olmak sayılabilir.
magnifiercrosschevron-up-circle