images

Robotik Protez Cerrahisi

Robotik Ortopedi Cerrahisi nedir?

Ortopedi robotu, eklem protezi ameliyatları için geliştirilmiş cerrahi robot sistemidir. Bilgisayara bağlı çalışan robotik bir koldan oluşur. İlk olarak unikondiler (tek taraflı) olarak isimlendirilen parsiyel diz protezi ameliyatlarında kullanılmaya başlamıştır. Daha sonra total kalça protezi ve son olarak da total diz protezi ameliyatlarında da günümüzde kullanılabilmektedir.

Artroplasti ameliyatlarının başarısını belirleyen etkenler içinde en önemlilerinden ikisi kişiye özel uygun protez boyutunun belirlenmesi ve tam anatomik olarak protezin yerleştirilebilmesidir. Robotik cerrahi bize bunları hatasız olarak sağlar.



Robotun faydaları: Ne büyük, ne de küçük, tam boyutunda bir protez

Ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi ile protez uygulanacak eklemin detaylı incelemesi yapılır. Bu görüntüler makoplasti programına aktarılır ve üç boyutlu görüntüleme eşliğinde uygun protez boyutu belirlenir. Böylece ameliyat sırasında hangi boy protezin kullanılacağı önceden saptanmış olur. Ameliyat sırasındaki ölçüm hatalarını da önleyen bu ayrıcalık hem cerrah hem de hasta açısından büyük bir konfor sağlar.

Belirlenen boyuttaki protez parçaları bilgisayar üzerinde uygun yerlerine yerleştirilerek ameliyat bir nevi sanal ortamda tamamlanır.  Bilgisayar ekranında protez için en uygun yerleştirmeyi yapmak ve gerekirse milimetrik kaydırmalarla mükemmele ulaşmak mümkündür. Planlama işlemi sonunda alınan kayıtlara göre robotik kol ameliyat sırasında sizi yönlendirir. Hata yapmanızı önler.

Neden parsiyel diz protezi?

Robotik Ortopedi Cerrahisi Sisteminin çıkış noktası parsiyel diz protez ameliyatıdır. Bu ameliyatta total diz protezinin aksine sınırlı bir açılım ile çoğunlukla dizin iç kısmındaki kıkırdak yüzeyler değiştirilir. Ufak bir alanda yapılan hassas bir cerrahidir. Protezin boyutunda ya da yerleştirilmesinde yapılacak küçük hatalar başarısız sonuçlara davetiye çıkarır. Ortopedi robotu daha küçük bir kesiden uygun ölçülerdeki protezin tam yerine yerleştirilmesini sağlar, hata riskini en aza indirir. Ameliyat sonrası hastalar normalden çok daha kısa sürede iyileşme gösterir.

Erken iyileşmenin sırrı nedir?

Son yıllarda dünyada hızla yayılan ‘minimal invasif cerrahi’ akımının sonucu aslında bu durum. Ameliyatın daha küçük kesilerden yani normal dokulara daha az zarar verilerek yapılması anlamına geliyor. Böylece ameliyat sonrası ağrıları daha az oluyor ve hasta daha kolay normal hareketlerini yapabiliyor. Makoplasti yöntemi, standart cerrahilere göre daha küçük kesilerle protezlerin yerleştirilmesini sağlıyor. Normal dokulara daha az zarar verildiği için iyileşme süresi de daha kısa oluyor. Ameliyat sonrası daha az ağrı duyan hastalarımız doğal olarak daha az ağrı kesici ilaç kullanıyorlar. Böbrek ve karaciğerlerimiz korunmuş oluyor. Hastanede kalma süreleri kısalıyor. Enfeksiyon gibi istenmeyen durumların oluşma riski de böylece azalmış oluyor. Hastalarımız daha kısa sürede aktif yaşantılarına dönebiliyorlar.


 

Robotik Ortopedi Cerrahisi ile yapılan protezler daha uzun ömürlü olur

Eklem protezleri karşılıklı iki komponent arasında yerleştirilen bir ara yüzeyden oluşmaktadır. Eklem hareketi bu ara yüzey üzerinde gerçekleşir. Fakat bu durum sürtünmeyi de beraberinde getirir. Sürtünme sonucu ara yüzey aşınır ve incelir. Oluşan aşınma parçacıkları vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanarak yok edilmeye çalışılır. Bu süreç, protezde gevşeme ile sonuçlanır. Protezin değiştirilmesi gerekir. Protez ömrü denen bu süreyi uzatmanın en önemli aşaması, protez parçalarının doğala en uygun şekilde yerleştirilmesidir.  Böylece sürtünme en aza indirilerek aşınma engellenmiş olur. Protez cerrahisinde doğala en yakın sonuçları almak makoplasti robotu ile mümkün olmaktadır.

Kalça Protezinde Robotik Ortopedi Cerrahisi, Yeni Bir Ufuk

Kalça protezi dört parçadan oluşur. Femoral stem dediğimiz, uyluk kemiğinin içindeki kısım, bu bölüme adapte edilen baş kısmı, asetebular parça dediğimiz leğen kemiğinde yer alan kısım ve baş ile asetebular parça arasındaki ‘liner’ denilen ara yüzey. Dört parçalı bu sistemin sağlıklı olarak çalışabilmesi için parçaların ideal açılarda yerleştirilmesi şarttır. Ameliyat sırasında femoral kısmın konumlandırılması nispeten daha kolay yapılırken üç boyutlu bir planlamayı gerektiren asetebular bölüm cerrahları zorlar. Bu kısımda yapılacak hatalar protezin erken aşınmasına sebep olabileceği gibi kalçanın yerinden çıkmasına da neden olabilir.

Robotik Ortopedi Cerrahisi Sistemi sayesinde protez parçalarını olması gereken açılarda kemiğin içine yerleştirebiliyoruz. Aynı dizde olduğu gibi ameliyat öncesi tomografi üzerinden yaptığımız planlama ile kişiye en uygun protez boyutunu saptayıp ameliyat sırasında belirlediğimiz protezi kullanıyoruz. Böylece gereksiz kemik çıkartımlarını da önlenmiş oluyoruz. Robotik kol, ameliyat sırasında parçaları yerleştirirken biz kılavuzluk ediyor, hata olasılığını ortadan kaldırıyor. En uygun açı ile kemiğe yerleşen protezin mükemmel uyumu çıkık sorununu da ortadan kaldırmış oluyor.

Total diz protezinde makoplasti, son halka da tamamlandı

En son olarak geliştirilen teknoloji ile artık total diz protezini de makoplasti robotu ile yapabiliyoruz.  Makoplastik total diz protezinin klasik yöntemden en büyük farkı, diz protezi ameliyatlarında yıllardır kullandığımız kılavuz blokları kullanmamamız. Onun yerine bilgisayar ortamında belirlediğimiz kesi alanlarından, robotik kol yardımı ile hatasız olarak  kesilerimizi yapabiliyoruz. Yine ameliyat öncesi yaptığımız hesaplamalar sonucunda belirlediğimiz en uygun boydaki protezi de yerleştirerek işlemi çok daha kısa sürede gerçekleştirmemiz mümkün. Bu yöntem sayesinde ameliyat daha ufak bir açılımla gerçekleştiriliyor ve ameliyat sonrasındaki iyileşme dönemi de kısalıyor. Diz protezi ameliyatlarının başarısındaki en önemli konulardan biri olan bağ dengesinin sağlanması da bilgisayar desteği ile kusursuz olarak elde edilebiliyor.

Sertifikalar