Terzi Bunyonu (Bunyonet)

Ayak 5. parmağının taban bölümünün dış kısmında oluşan çıkıntıdır. Bu çıkıntı zamanla ayakkabı içinde tahriş olmaya bağlı ağrılı ve kızarık bir dokuya dönüşür. Bunyonlar genelde sivri uçlu, parmakları sıkıştıran, yüksek topuklu ayakkabı giymeye bağlı olarak oluşur. Eklemde meydana gelen yaralanmalar da zaman içinde bunyon oluşumuna neden olabilir. Bu deformite, eski yıllarda ayaklarının dış kısmını zemine sürterek iş yapan terzilerde sık görüldüğü için bu ismimle anılır.

Terzi bunyonu tedavisi genellikle cerrahi dışı yöntemlerle başlar.

  1. Ayakkabı modifikasyonları: Geniş bir tarak kısmına sahip olan ayakkabıları seçilmesi ve sivri uçlu veya yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılması gerekir.
  2. Dolgu malzemeleri: Alanın üzerine yerleştirilen bunyonet pedleri, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  3. Ağız yoluyla alınan ilaçlar: Nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ), ağrı ve iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  4. Soğuk etkisi: Ağrı ve iltihabı azaltmak için bir buz paketi kullanılabilir. Paketi doğrudan derinize buz koymak yerine ince bir havluyla sarmak gerekir.
  5. Enjeksiyon tedavisi: Eklem çevresindeki iltihaplı dokuları tedavi etmek için kortikosteroid enjeksiyonları kullanılabilir.
  6. Ortez cihazları: Bazı durumlarda, özel ortopedik cihazlar kullanılabilir.

Yukarıdaki yaklaşımlara rağmen ağrı devam ederse cerrahi düşünülür. Cerrahi olarak bunyonun çıkartılması ya da kemiğin düzeltilmesi gerekebilir.

Bu site, Prof. Dr. Erden Ertürer'in resmi sitesidir. Hiçbir bilgi ve görsel izinsiz kullanılamaz. Bu sitede yer alan tüm bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbir şekilde hastanın kendi kendini teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz. Her türlü sağlık sorununuzda en doğru bilgiyi almak için lütfen doktorunuza danışın.

Hızlı Erişim

Blog

Çok spor çok da sağlıklı değil !

Halluks Valgus Nedir?

Spor Salonuna Başlarken

© 2024