Stres kırığı çoğunlukla ayak tarak kemikleri ve alt baldır kemiklerinde oluşur. Aşırı kullanım ve baskı sonucu meydana gelen kemiğin iç yapısındaki kırılmalardır. Normal radyografilerde genellikle görülmezler. Şüphelenilen durumlarda MR ya da sintigrafi testi ile kırık saptanabilir.
Stres kırığının oluşmasında en önemli faktör yüksek şoka sebep olan zeminlerdeki sportif faaliyetlerdir. Daha çok yüksek enerji gerektiren basketbol, futbol, uzun mesafe koşuları ve atletizm gibi sporları yapan kişilerde görülür. Kadınlarda özellikle kemik kütlesinde azalmayla sonuçlanan hastalıklar sonrasında, anormal regl dönemi geçiren veya hiç regl olmayan atletlerde ve normal hayatında fiziksel aktivitesi olmayıp, askerlik eğitimleri sırasında birden bire daha aktif faaliyetlere katılan acemi erlerde stres kırığı oluşma riski daha fazladır. Uygun olmayan ve aniden yüklenilen antrenman programları, düz tabanlık, osteoporoz, yanlış ayakkabı ile spor yapma, aşırı spor aktiviteleri, yıpranmış ve sert ayakkabıları kullanmak stres kırığını oluşumunu kolaylaştırır.
Beşinci ve dördüncü parmaklara ait tarak kemiklerinde görülme ihtimali daha fazladır. Yavaş yavaş gelişen ve vücuda ağırlık yükleyen aktivitelerde artan ve dinlenince azalan ağrı görülür. Şişlik ve morarmada meydana gelebilir. Zamanla ağrı istirahat halinde de geçmemeye başlar.
Tedaviye yük kısıtlayıcı alçı ya da botlarla başlanılır. Yük kısıtlaması 6-12 hafta kadar sürdürülür. Kaynama oluşumu sonrası fizyoterapi ile eklem hareketlerin geri kazanılması faydalı olur. Kaynamanın klasik metotlarla sağlanamadığı durumlarda cerrahi tespit uygulanır.
© 2024