Plantar fasya, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz doku (bağ dokusu) şerididir. Bu doku şeridi ayak kemerini destekler ve kavisli şeklini korur. Plantar fasyanın gerilmesi sonucu bu doku şeridi zayıflar, şişer ve tahriş olur. Erişkinlerdeki topuk ağrısının en sık sebebidir.
Plantar fasiit orta yaşlı kişilerde, ayak üzerinde uzun süre duranlarda sık görülür. Kilolu olmak bir dezavantajdır. Plantar fasiit bir ya da iki ayakta beraber oluşabilir.
Plantar fasiit problemi olan kişiler sabahları yataktan kalkarken veya oturdukları yerden kalkarken adım atmaya başladıklarında topukta ağrısı hissederler. Yürümeye başladıktan sonra ağrı biraz azalır. Zamanla ağrı sürekli bir karakter kazanabilir.
Tanı genellikle klinik muayene ile konur. Radyografide topuk kemiğindeki çıkıntının görülmemesi ile topuk dikeninden ayrılır.
Tedaviye antienflamatuar ilaçların kullanımı ile başlanır. Evde yapılabilecek egzersiz tedavileri verilir. Germe egzersizleri, baldır kaslarını geren egzersizler ağrının azalmasında fayda sağlayabilir. İyi taban desteği ve hafif yüksek topuğu olan ayakkabı giyilmesi gerekir. Kronikleşme eğilimindeki olgularda ESWT (şok dalgaları ile taş kırma yöntemi) kullanılabilir. Şikayetleri geçmeyen hastalarda cerrahi tedavi nadiren gerekebilir.
© 2024